1. Home
 2. Resources
 3. Carrière management

Alles wat je moet weten over assessments

Assesment

Hoe kun je je het beste voorbereiden voor de assessment test?

Hieronder kun je 11 tips terugvinden hoe je je het beste kunt voorbereiden op de assertiviteitstest: 

 

Voor de test 

 • Bereid je op voorhand goed voor, dit doe je door maximale informatie te vergaren over de test. Over welk soort assessment gaat het? Is het digitaal? Face-to-face? Een rollenspel of een schriftelijke test?  
 • Ontdek hoelang de tests zullen duren. En vergeet daarbij ook niet om geen enkele afspraken te maken op de dag van je test. Je zult een maximum aan concentratie nodig hebben. 
 • (Her)beoordeel je vaardigheden: Je sterke punten en je verbeterpunten. Zo kun je de zaken waarop je je moet concentreren tijdens de test benadrukken. 
 • Ontspan je de dag voor de test. Het heeft geen zin om stress te hebben of de hele nacht door te werken. Bereid je enkele dagen van tevoren goed voor en op de dag van de test zelf probeer je je zoveel mogelijk te ontspannen en je geest vrij te maken. 

   

Tijdens de test 

 • Wanneer je de test aflegt, is de sleutel, concentratie. Behoudt deze concentratie gedurende de gehele test.  
 • Aarzel niet om een pauze in te lassen tussen de testen: adem goed in en uit, drink voldoende water en eet een tussendoortje! 
 • Vind de juiste balans tussen snelheid en nauwkeurigheid. Lees alle vragen goed door om geen essentiële informatie te missen.  
 • Blijf positief: Laat je niet afleiden door negatieve gedachten als je geconfronteerd wordt met een vraag of situatie waar je niet op voorbereid was. Neem enkele seconden om tot jezelf te komen en dan hoef je je geen zorgen te maken.  

 

Na de test 

 • Vraag om feedback over je resultaten en wat hun interpretatie was van jou. Zo kun je leren van eventuele fouten die je hebt gemaakt voor een volgende keer en dit toont ook aan dat jij dit serieus neemt.  

 

Ben je er klaar voor? Dus, hoe zorg je er nu voor dat je alle kans van slagen hebt.  

Hier zijn nog 3 tips om je kansen optimaal te benutten:  

 1. Weet dat de tijd die je krijgt om de test af te leggen vrij gelimiteerd is. Het is daarom dus belangrijk dat je weet hoe je dit moet aanpakken en hoe je gelijk ter zake kan komen.   

 2. Lees alle informatie die je hebt ontvangen goed door. Zo filter je sneller welke informatie van belang is en welke informatie minder van belang is.  

 3. Houdt in gedachten voor welke functie en welk bedrijf je solliciteert. Wat zijn de belangrijkste vaardigheden voor de baan? Wat wordt jouw hiërarchisch niveau in het organigram? Door deze informatie te identificeren, kun je de informatie sorteren op criteria: welke informatie is dringend, welke is belangrijk en waarvoor vraag je validatie…  

 

Je bent nu klaar om jouw assessment zonder angst en vooral zonder stress tegemoet te gaan! Blijf kalm en geloof in je vaardigheden en capaciteiten. Als je goed voorbereid bent, scheelt dat en hierdoor voel je je ook meer op je gemak. Dus, ben je er klaar voor om de volgende stap te nemen in je carrière? Aarzel dan niet om over je carrière te spreken met een van onze experts!