1. Home
  2. Resources
  3. Carrière management

Hoe onderhandel ik over mijn salaris? Zo pak je het aan.

SD Worx Professionals - blog - hoe onderhandel ik over mijn salaris

Onderhandelen over je salaris

 

Je hebt één van onze interessante vacatures gezien en je twijfelt over jouw salaris? Geen zorgen, wij helpen jou heel graag op weg. Salarisonderhandeling is niet alleen een vaardigheid die werkgevers vaak beter begrijpen, maar het is communicatieproces dat je goed moet voorbereiden. Voor veel personen kan dit angst opwekken, maar geen paniek, we hebben hier een aantal tips voor jou opgesomd.

 

1. Ken je waarde en stel je verwachtingen in

Ken je waarde, dus denk vooruit over welk salaris je wilt. Als je je sterke punten kent, kun je jezelf beter presenteren in interviews.

Toon werkgevers je toegevoegde waarde en demonstreer deze constructief door vertrouwen te geven, empathie te tonen, realistisch te blijven en zorg er vooral voor dat je voorbereid bent om te praten over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden.

 

2. Durf tijd te vragen om na te denken

Wees flexibel en neem de tijd om alles dubbel te controleren. Wees niet bang om te laten zien dat je er een nachtje over wilt slapen. Als het salaris in de vroege stadia van het gesprek is besproken, geef dan aan dat je het eerst voor jezelf wilt opsommen en wees zo nodig explicieter over wat je gaat doen. Dit geeft niet alleen jezelf maar ook je werkgever tijd om na te denken.

 

3. Onderschat jezelf niet, stop met twijfelen!

In dit gesprek is het machtsevenwicht gelijk. Werkgevers zijn op zoek naar talent en als je in de fase van salarisonderhandeling zit, is dat omdat ze geïnteresseerd zijn.

Wees dus niet bang om een hoger salaris te vragen als het voorstel niet in lijn ligt met de meerwaarde die je kan brengen. Houd echter rekening met de andere persoon, zijn of haar emoties en de manier waarop ze werken.

Als je het gevoel hebt dat de discussie niet in de goede richting gaat, ga dan terug naar de basis, naar je vaardigheden en naar waarom jij vindt dat jij dit salaris verdient.

Blijf vooral altijd kalm en sta open voor de voorstellen van de werkgever.

Neem de tijd: Vaak vragen werkgevers bij een gesprek naar je verwachtingen, ga daar niet direct op in. Draai altijd eerst deze vraag om en vraag naar het salaris van andere medewerkers met een vergelijkbare functie binnen het bedrijf.

 

Als onderhandelen nog steeds een probleem is, zijn er altijd diverse oplossingen

 

Ondanks dat je al onze adviezen hebt toegepast lijkt de persoon met wie je onderhandelt niet overtuigd te zijn en wilt jou niet het salaris bieden waar je op had gehoopt. Geen zorgen! In dit geval kun je onderhandelen over de verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan:

  • Een auto van de zaak met eventueel een benzinekaart.
  • Een abonnement voor het openbaar vervoer.
  • De mogelijkheid tot thuiswerken. Zo ja, hoe flexibel is het bedrijf hierin?  
  • Een laptop en/of een smartphone.
  • Een hospitalisatieverzekering.

Niet geïnteresseerd in deze extra's? Geef je werkgever een deadline om je in actie te zien! Je kunt aanbieden dit gesprek na zes maanden of een jaar nog eens te voeren en als je een positieve evaluatie krijgt, kun je opnieuw gaan onderhandelen over een loonsverhoging.

Het belangrijkste dat je bij deze onderhandelingen voor ogen moet houden is, dat het een evenwichtig, transparant, open en gezond gesprek moet blijven. Bouw op je sterke punten door kalm en duidelijk te blijven over jouw ambities en alles zal goed gaan!

Nu ben je helemaal klaar om over jouw salaris te onderhandelen. Bekijk onze vacatures, bewijs jezelf of verdiep je meer in onze andere artikelen.

Bekijk alle vacatures